Правилна поддържка на климатик

Климатиците са най-удачният избор за отопление през зимните месеци, както и за прохлада през лятото.  Но сдобивайки се с климатик, трябва да помислим и за правилната му поддръжка, тъй като той се влияе изключително много от атмосферните условия, както и от влажността на въздуха. Например, ползвайки климатик във Варна, трябва да знаете, че там влагата е доста по-голяма и се изисква поддръжката да става по различен начин, от климатик, който е в град, където влажността не е толкова висока.
Вътрешното тяло на климатика трябва да се поддържа, като се почистват филтрите му. Те изглеждат като много ситна мрежа и основната им функция е да задържат прах и плесен, за да пречистват въздуха. Почистването на филтрите на вътрешното тяло на климатика става много лесно – трябва само да ги измиете с топла вода поне веднъж всеки месец.
Но освен филтрите на вътрешното тяло на климатика, трябва да се погрижите да почиствате с прахосмукачка и топлообменника. За целта трябва да сложите на прахосмукачката четка с по-дълги власинки. Вътрешния топлообменник трябва да се почистват веднъж годишно.
Външното тяло също трябва да бъде почиствано веднъж в годината за климатици в град Варна например, като ви препоръчваме това да се прави през пролетните месеци. Както най-вероятно се досещате, за това почистване ще ви бъде нужда помощта на специализиран техник, тъй като ще ви бъде доста трудно да се справите сами.
Ако забележите, че климатика ви има недостиг на фреон, не бива да се притеснявате, тъй като това е доста често срещан проблем. Ако забележите образуването на капки роса или пък заскрежаване на съединителните части на външното тяло, то тогава трябва да знаете, че налице е теч на фреон. Задължително в такъв случай е незабавно да изключите климатика и да потърсите помощ в оторизиран сервиз.