Целулитът под лупата на доктора

Кожата ни е един сложно утроен орган, който изпълнява множество функции. Той покрива тялото, предпазвайки го от механични увреждания и инфекции, участва в регулирането на температурата, а секрецията на намиращите се в кожата жлези го превръща в отделителен орган. Ако погледнем кожата под лупа с наличието на целулит по нея, ще разберем, че целулитът съвсем не е козметичен проблем. Ето защо, ние трябва да се насочим към специалисти, които да разрешат този проблем. Най-предпочитаният вариант до момента в България е лечението на целулит, познато като антицелулитна терапия. Преди да се насочим към подобни професионални антицелулитни терапии е добре да се запознаем със структурата на кожата.

Кожата е едно своеобразно енергийно депо, което се състои от: повърхностен слой (епидермис),дълбок слой (същинска кожа или дерма) и подкожен слой (той свързва кожата с подлежащите органи). Патологичните процеси при появата на целулит са пряко свързани с настъпващите смущения в ензимните системи, локален недостиг на кислород, ендокринни нарушения и патологични окислителни процеси. За разлика от мъжкото тяло, женското е устроено так, че позволява по-голямо натрупване на мастна тъкан.

Друг потенциално опасен фактор е въздействието на свободните радикали и съпътстващите ги негативни за организма процеси. Промяната в трансембранния транспорт също води до задържане на течности, както и на метаболитни продукти (от които голяма част са с белтъчен характер). Тези продукти стимулират фибропластите и това предизвиква разрастване на съединителната тъкан. Кожата засилва своята плътност и колагенните влакна се удебеляват. В този случай, дори при необходимост от енергия, клетките губят способността да изгорят запасите от мазнини.

В следствие на всички тези промени в организма, нараства налягането в тъканите. Развива се хипоксия. Механичния натиск в посока към епидермиса деформира кожната повърхност и я прави неравна. Това всъщност са подутините и хлътванията известни като целулит или така наречената „портокалова кожа“. Целулитът е проблем, който трябва да се лекува с помощта на антицелулитни терапии, които трябва да бъдат извършени от специалисти. Останалата част от лечението на целулита зависи единствено от Вас и начина Ви на живот.