Какво трябва да знаете за кръвното налягане

Високото кръвно налягане представлява повишено налягане на кръвта в артериите. То обикновено няма симптоми, но може да доведе до лоши последици за здравето. Главен рисков фактор е за развиването на заболявания на сърцето или причиняване на сърдечен удар. Здравословното хранене и промените в начина на живот могат да помогнат в борбата с високото кръвно налягане. Медицинският термин за високо кръвно налягане е хипертония, а за ниско – хипотония.

Кръвното налягане обикновено се мери чрез сгъването и раздуването на маншет около ръката. Стойностите на кръвното налягане се измерват в цифри като 120/80. По-голямата цифра информира какво е налягането в артериите, когато сърцето изпомпва кръв при всяко свое биене. Това се нарича систолично кръвно налягане. По- малката цифра показва налягането, когато сърцето почива до следващия удар. То се нарича диастолично.

Няма нормална или идеална стойност на кръвното налягане. За здравословни се считат стойностите му в диапазона от 120/80 до 140/90. Обикновено не се появяват сигнали, които предварително да предупредят за високото кръвно. Можете да имате високо кръвно, но да чувствате добре. Единственият начин да го установите е да го мерите редовно при лекаря.
Ако кръвното Ви налягане поддържа високи стойности, то това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Редовното му следене с апарат закупен от http://zdravko.bg, е добър начин да го държите под контрол. По-застрашени са пациентите, които пушат, имат наднормено тегло, диабет, висок холестерол, не се занимават с физическа дейност или са депресирани.
Промените в начина на живот са много важни, за да Ви помогнат да преодолеете високото кръвно и да намалите риска от заболявания на сърцето. Някои от необходимите мерки са намаляване на излишното тегло, спортуването, по-малкото пиене на алкохол, отказването от тютюнопушенето, намаляването на приема на сол и натрий. Трябва да се увеличи приема на Калий чрез консумацията на плодове, зеленчуци, обезсолени ядки и варива.

Някои хора могат да се нуждаят и от медикаменти, за да се справят с високото кръвно, но това не премахва необходимостта от промени в начина на живот.
Опитайте се да спортувате поне по 30 минути на ден или пък в определени дни от седмицата. Средно интензивна физическа активност (като бързо ходене или колоездене) е достатъчна, за да се почувствате по-добре. Някои по-интензивни спортни дейности – например вдигане на тежести- обаче могат да повишат кръвното Ви налягане. Трябва да ги избягвате, ако страдате от хипертания.
Високото кръвно е проблем, който не бива да бъде подминаван от пациентите. Той крие голям риск от трайни увреждания на различни органи и затова трябва да се вземат своевременно необходимите мерки. Може да са свързани с промяна в начина на живот или в храненето. При всички положения обаче е важно да се консултирате и с лекар какво е необходимо, за да преодолеете проблема.