Познаваме ли народните носии

Със сигурност на някои от вас може и да им се струва странно, че някои хора харесват народните носии.  Всъщност в това няма нищо невероятно, тъй като именно чрез носиите се връщаме назад към нашите корени, традиции и история. Ето защо решихме, че би било добре да знаем какви са видовете народни носии.
Но нека да не губим повече време, а да се потопим в красивия свят на българските народни носии.
Както всички знаем, има доста видове народни носии и видът им зависи най-вече от местоположението в страната.
Изключително разпространена е еднорестилчената носия. В случая става дума за това, че престилката в одеждата е само една. Краищата й се завързват по различен начин в двата края. Заради това от престилката се открива ризата при ходене. Тази носия е характерна за Западните Родопи, южната част на Рила и източната част на Пирин.
Най-известната и широко разпространена женска носия е сукманената. Тя се среща в Тракия и в планински райони. В повечето случаи става дума за сукман, изработен от много дебел плат. Цветът му в повечето случаи е черен. Украсата се придава от престилката на носията, която е с различни шарки, които показват точния край, от който е носията.
Саяната носия също може да бъде разпозната лесно. Характерна за Южна България, тя се отличава с наличието на постоянна горна дреха, която отпред стои отворена. Цветовете са най-различни, но най-често се срещат бели, черни, зелени или пък сини. Ръкавите на ризата са до лактите или пък дълги. Полата на носията също е в два варианта – до колената или пък до глезените.
Необходимо е набито око, за да можете да разпознаете какъв тип е дадена народна носия и от кой край е тя. Важното е, че все повече искат да притежават народни носии, като по този начин се доближават до корените си.