Какво може да ви посъветва строителна фирма относно изолацията на вашето жилище?

Съвети на една строителна фирма относно вътрешната и външната изолация.

Зимният сезон в България е доста дълъг и много семейства се опитват да подсигурят в домовете си комфортен климат през този период. Повечето хора предпочитат да инвестират в топлоизолация, тъй като се убеждават, че това решение оправдава средствата, вложени в него и дори води до възвръщаемост на инвестициите под формата на спестени средства за отопление. Но понякога на потребителите им е трудно да решат какъв точно тип топлоизолация да изберат: вътрешна или външна.

Няма по-добър съветник, с който да се консултираме относно вътрешната и външната изолация, от една строителна фирма, която има богат опит в извършването на всички строителни дейности.

Съветите на строителна фирма

Вътрешна топлоизолация помага на помещението да се затопли и изстине за по-кратък период, без да се налагат големи разходи. Само че този вид изолация не може да осигури запазване топлината на стените, които остават студени. Това води до намаляване на ефективността на вътрешната изолация.

Външната изолация от своя страна изолира стената от външната среда, което означава че запазва сградата от замръзване и кондензация. Такава стена остава суха и здрава за продължителен период от време. През есенния период тя бавно изстива, а през лятото бавно нагрява, което осигурява относително постоянна температура в помещенията.

Ако желаете да изолирате постоянно обитаеми помещения, съветът на строителна фирма е да  поставите външна изолация. Вътрешната изолация е по-рентабилна за помещенията, които рядко се отопляват и се обитават само временно. Такива може да са къща за отдих, провинциална вила и други подобни, в които желаете да постигнете бърз топлинен ефект за кратко време.

Какви според една строителна фирма са рискавете от неправилен избор?

Ако решите да сложите вътрешна топлоизолация в помещения, които постоянно биват отоплявани, рискът от образуването на мухъл и конденз е извънредно голям, което значително ще влоши климата в помещението. Такъв риск обаче не съществува, когато помещението се отоплява само от време на време и за кратък период.

Друг риск от поставянето на вътрешна изолация е негативното влияние на агресивните атмосферни условия. Влагата, която се натрупва от външната среда в стената, не може да бъде подсушена ефективно заради топлинната бариера, която се създава от вътрешната топлоизолация. Тази наслоена с течение на времето влага се свива и разширява в различните сезони и влошава стабилността и качеството на конструкцията.